Головна  →  Новини  →  12 грудня 2017

Гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група захворювань, які передаються людині в основному лише одним шляхом – із харчовими продуктами, водою, не вимитими руками.

Причиною харчових отруєнь найчастіше стають готові страви такі як: салати, кулінарні вироби з м'ясного фаршу, рулети, кров’яні ковбаси, заливні, холодці, кондитерські вироби з кремом, молокопродукти, в’ялена, сушена або копчена річкова риба, м’ясні консерви домашнього приготування.

За результатами розслідування спалахів ГКІ виявлено, що основними причинами мікробіологічного забруднення харчових продуктів та готових страв було виготовлення їх із порушенням технології виробництва; умов зберігання та реалізації, без дотримання належних температурних режимів та правил товарного сумісництва.

Також в ході розслідувань деяких спалахів встановлено, що до контакту з харчовими продуктами допускалися особи, які були носіями кишкових інфекцій або хворими на стерті клінічні форми інфекцій.

Що ж в даній ситуації робити, щоб уберегти себе?

Як діяти в магазині:

При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно дотримуватись наступних правил:

щоб не купити зіпсовані продукти оцініть візуально зовнішній вид продукту, його запах, колір; зверніть увагу на упаковку, якщо вона порушена продукт брати не можна;

звертайте увагу на склад продукту, терміни та умови його зберігання;

не купуйте харчові продукти, що швидко псуються (молочні,м’ясні, рибні та інші продукти), якщо вони зберігаються поза холодильним обладнанням;

на жаль, є випадки, коли на продукти, термін реалізації яких минув, продавці знижують ціни, проте, якщо вам дороге здоров’я, не купуйте такі продукти;

не купуйте харчові продукти на стихійних ринках, де ціни дешевші, проте відсутні умови для їх продажу та система контролю;

Вдома:

зберігання швидкопсувних продуктів без холоду за короткий час призводить до їх псування, внаслідок чого навіть якісні продукти можуть стати небезпечними;

якщо одразу приготувати сирі продукти не вдалося, необхідно зберігати їх в холодильнику;

перед кулінарною обробкою обов'язковим є ретельне промивання і чищення продуктів;

готові страви бажано вжити в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику;

перед повторним вживанням страву слід піддати ретельній тепловій обробці;

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

якщо ви вирушаєте на відпочинок чи в подорож, не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас бутильованої питної води;

при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали гриби, незнайомі ягоди та продукти;

Враховуючи ситуацію, що склалась в Україні із захворюваністю на гострі кишкові інфекції, ботулізм, ігнорування елементарних правил може коштувати життя та здоров’я. Будьте здорові! 

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена