КМДА Київська міська державна адміністрація


3 жовтня 2019

Для чого потрібно засвідчувати вірність копій документів

Для чого потрібно засвідчувати вірність копій документів

Засвідчення вірності копії документів дуже поширена нотаріальна дія. Засвідчення вірності копії може знадобиться у різних сферах: для вступу у вищі навчальні заклади, для підтвердження трудового стажу та багато іншого.

Для того, щоб засвідчити копію громадянину, який звертається до нотаріуса, потрібно мати з собою документ, що підтверджує його особу.

При цьому для засвідчення копії може звернутися як власник документа, так і інша особа.

Для засвідчення вірності копії з документа потрібно дотриматись певних умов:

нотаріуси засвідчують вірність копій документів, виданих юридичними особами за умови, що ці документи не суперечать закону, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом;

засвідчення копій офіційних документів, які видаються органами реєстрації актів цивільного стану і надалі використовуватимуться за кордоном, нотаріусами здійснюється лише після попередньої легалізації (консульської легалізації чи проставлення апостиля) оригіналів цих документів;

вірність копії документа, виданого фізичною особою, засвідчується у тих випадках, коли справжність підпису фізичної особи на оригіналі цього документа засвідчена нотаріусом або посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування або за місцем роботи, навчання, проживання чи лікування фізичної особи.

В законодавстві також є умови,за яких неможливо засвідчити вірність копії, а саме, не допускається засвідчення вірності копії документа, на підставі якого відповідні установи видають оригінал документа (довідки про народження дитини, довідки про смерть тощо).



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.