КМДА Київська міська державна адміністрація


19 жовтня 2017

Особливості сплати єдиного внеску фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування

Особливості сплати єдиного внеску фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування

Платниками єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) відповідно до чинного законодавства є, зокрема, фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування. Вони зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ.

Базою нарахування внеску для таких підприємців є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

З 2017 року, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої законодавством. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У доповнення: відповідно до частини четвертої статті 4 Закону Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» підприємці на загальній системі оподаткування звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.