Головна  →  Новини  →  4 травня 2016

Звіт про роботу служби у справах дітей Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації за 2015 рік

Звіт про роботу служби у справах дітей Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації за 2015 рік

Служба у справах дітей Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації (далі-служба) у своїй діяльності керується Конвенцією про права дитини, Цивільним та Сімейним кодексами України, Законами України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, „Про охорону дитинства”, „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, «Про попередження насильства в сім’ї», Указом Президента України „Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей”, постановами Кабінету Міністрів України та іншими нормативно-правовими актами, що стосуються роботи з дітьми.

За інформацією Міського наукового інформаційно-аналітичного центру медичної статистики дитяче населення Солом’янського району м. Києва становить близько 58 тисяч осіб.

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та відповідно до Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження  з дітьми або реальної загрози його вчинення, служба координує зусилля місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій незалежно від  форми власності у вирішенні питань соціального захисту дітей та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності та жорстокого поводження з дітьми.

З цією метою службою протягом 2015 року проведено 12 нарад, круглих столів, серед яких 2 заходи за участю громадськості, з питань захисту прав та інтересів дітей. Скоординовані заходи передбачено Планом спільних дій органів, служб, закладів та установ, що опікуються долею дітей, щодо соціального захисту дітей, профілактики вчинення неповнолітніми правопорушень та злочинів, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності в Солом’янському районі м Києва до 2020 року.

При Солом’янській райдержадміністрації працює дорадчий орган - комісія з питань захисту прав дитини, безпосереднє ведення справ якої здійснює служба. У 2015 році відбулось 24 засідання комісії, на яких було розглянуто 275 питань щодо захисту прав та інтересів дітей, розглянуто 83 питання щодо позбавлення батьківських прав,  33 – щодо вирішення спорів між батьками щодо виховання та місця проживання дітей, 26 - щодо опіки та піклування над дітьми, 14 – щодо захисту житлових та майнових прав дітей.

Через Центр надання адміністративних послуг Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації забезпечується надання 22 видів адміністративних послуг, які зачіпають права та інтересів дітей. Протягом року надано 298 такі послуги населенню, у наданні 11 послуг відмовлено з метою недопущення порушень прав та інтересів дітей.

Службою ведеться та постійно оновлюється, зокрема, і в комп‘ютерному вигляді (в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти»), банк даних про дітей, які потребують посиленої уваги з боку державних органів. На кінець 2015 на обліку в службі перебувало 255 дітей: 39 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, і 216 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Підстави постановки дітей на облік, як таких, що опинились у складних життєвих обставинах: неналежне виконання батьками своїх обов’язків щодо дітей (34 дитини), насильство в сім’ї (2 дитини), схильність до залишення місця постійного проживання (3 дітей).

З метою запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності, бродяжництву та жебрацтву, службою спільно з  Солом‘янським районним у м. Києві центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом кримінальної міліції у справах дітей Солом’янського РУ ГУМВС України в м. Києві на території району проведено 30 профілактичних рейдів  “Діти вулиці”, під час яких обстежено 121 сім’ю. З батьками дітей було проведено профілактичні бесіди, попереджено про адміністративну відповідальність за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків по відношенню до дітей.

Під час рейдів було виявлено 2 дітей, проживання в сім'ї батьків яких загрожувало їх життю та здоров’ю. 26.06.2015 року під час проведення профілактичного рейду по території Солом’янського району м. Києва у вагончику прийому склотари по вул. Молодогвардійській, 12, було виявлено малолітню дівчину, 2003 р.н., мешканку Хмельницької обл., Полонського р-ну, смт. Понінка, без супроводу дорослих та без особових документів. Дівчину було обстежено у медичному закладі та згідно з актом міліції про знайдену дитину влаштовано до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 м. Києва, до вирішення подальшої долі.  29.07.2015 було виявлено малолітнього  2012 р.н., мати якого неналежним чином здійснювала свої батьківські обов’язки по відношенню до дитини.  На підставі розпорядження голови Солом’янської районної  в місті Києві державної адміністрації хлопчик був влаштований до дитячої клінічної лікарні № 3 Солом’янського району      м. Києва. Станом на сьогодні  до Солом’янського районного суду м. Києва подано позов до суду про позбавлення батьківських прав, справа перебуває на розгляді в суді.

До Солом’янського РУГУ МВС України в м. Києві  направлено 2 клопотання про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків.

Також під час рейдів були обстежені культурно-освітні та навчальні заклади, ринки та вокзали району. Дітей, які б перебували в стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, виявлено не було. Службою вживаються всі необхідні заходи щодо вчасного вирішення питання про повернення у родину дітей, які перебувають у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей №1 м. Києва.

Так, за 2015 рік в Центрі перебувало 12 дітей Солом’янського району м. Києва.  Результатом проведеної роботи є повернення 5 дітей до батьків або осіб, які їх замінюють. Щодо 1 дитини подано позов до суду про позбавлення матері батьківських прав, щодо 4 дітей збираються документи на позбавлення матері батьківських прав, щодо 1 дитини подано позов про скасування усиновлення, щодо 1 дитини розглядається питання про скасування опіки.

Метою роботи з сім‘ями, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків та ведуть асоціальний спосіб життя, є збереження біологічної сім`ї, відновлення її функціональної спроможності щодо виховання дітей.

Коли всі вжиті профілактичні заходи не дають бажаних результатів, як крайня міра розглядається питання про позбавлення батьків батьківських прав відносно дітей.

Протягом 2015 року службою подано до Солом‘янського районного суду м. Києва 13 позовів про позбавлення батьків батьківських прав, з яких 6 позовів судом задоволено, 7 позовів перебувають на розгляді.

З навчальних закладів всіх рівнів акредитації до служби протягом 2015 року надійшло 49 клопотань щодо надання погодження на відрахування студентів, які за різних обставин не можуть продовжувати навчання у зазначеному закладі (18 клопотань передано для розгляду за місцем реєстрації та фактичного проживання дитини). За результатом проведеної роботи з неповнолітніми та їх батьками було надано 11 відмов, 14 погоджень, 6 дітей, на момент надходження інформації про відрахування були неповнолітніми.

З метою захисту житлових прав та інтересів дітей  на контроль було поставлено 21 квартира.  

З метою контролю за дотриманням законодавства про працю неповнолітніх щоквартально проводяться звірки із центром зайнятості щодо неповнолітніх, які влаштовані на підприємства різних форм власності, аналізується становище молоді на ринку праці.  У 2015 році до служби з питань працевлаштування та видачі направлення до центру зайнятості неповнолітні не звертались.

Для забезпечення дотримання права дитини на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може бути небезпечною для її здоров’я, співробітниками служби протягом 2015 року було здійснено перевірки 2 підприємств, установ та організацій щодо додержання вимог законодавства про працю неповнолітніх. Під час перевірок на 2 підприємствах було виявлено 3 працюючих осіб до 18 років, порушень вимог законодавства «Про працю» під час цих перевірок виявлено не було.

Співробітниками служби для здійснення контролю за організацією роботи адміністрацій навчальних закладів району щодо профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності, злочинності та правопорушень, негативних явищ в учнівському середовищі, здійснення соціального захисту дітей протягом звітного періоду здійснено перевірки 19 навчальних закладів, про що складені відповідні довідки. 

На території Солом‘янського району працює 19 підліткових клубів за місцем проживання, де працює 145 гуртків, які відвідують 2340 дітей району. Усі підліткові клуби входять до об‘єднання підліткових клубів «Либідь».

Особлива увага приділяється залученню до активних форм зайнятості дітей, які потребують підвищеної уваги держави. Так, гуртковою та спортивно-оздоровчою роботою охоплено 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 121 дитина з багатодітних родин, 45 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

У 2015 році службою проведено нараду з педагогами-організаторами клубів щодо попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, правопорушень та злочинів, стану організації профілактично-виховної роботи з дітьми у підліткових клубах за місцем проживання. Спільно з керівництвом ОПК «Либідь» здійснено 5 перевірок підліткових клубів за місцем проживання щодо стану профілактично-виховної роботи з дітьми.

Службою проводиться інформаційно-роз‘яснювальна та правоосвітня робота з дітьми, їх батьками або особами які їх замінюють. Так, для учнів навчальних закладів району проведено 10 правоосвітніх і профілактичних бесід щодо попередження шкідливих звичок та негативних явищ у підлітковому середовищі, заходами охоплено 1220 осіб. 

На кінець 2015 року на первинному обліку в службі перебувало 216 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них:

- 182 виховується в сім`ях опікунів (піклувальників);

- 8 дітей  перебуває в державних дитячих закладах;

- 18 дітей  виховується в  прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу;

- 5 неповнолітніх навчаються в середніх спеціальних навчальних закладах.

З метою розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом 2015 року в районі:

- 22 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштовані під опіку/піклування в сім`ї громадян України;

- 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, передана на виховання та спільне проживання в прийомну родину, яка створена в Святошинському районі міста Києва;

- 7 дітей усиновлено;

- 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, була повернута на виховання матерям.

На сьогодні в Солом’янському районі м. Києва функціонує:

- 6 прийомних сімей,  де виховується 8 дітей;

- 2 дитячих будинках сімейного типу, де проживає 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

З метою забезпечення права дитини на виховання в сімейному оточенні, підвищення рівня обізнаності громадян в цих питаннях та заохочення їх до прийняття дітей вищезазначених категорій на виховання в свою родину службою на офіційному сайті Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації ведеться рубрика «Шукаю маму і тата», де подається інформація про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які потребують влаштування до сімейних форм виховання, форми такого виховання, роботу, спрямовану на забезпечення соціального захисту дітей. Окрім зазначених відомостей на веб-сторінці служби висвітлюється її робота, надаються консультації з найпоширеніших питань, що стосуються її компетенції.  Інформація про дітей, які можуть бути усиновлені, подається також для розміщення на Всеукраїнському порталі національного усиновлення «Сирітству – ні».

З метою захисту житлових та майнових прав дітей, які перебувають на обліку служби, всі квартири, де вони зареєстровані, поставлені на контроль у житлово-експлуатаційних організаціях району. У розпорядженнях про влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зазначається доручення Центру обслуговування споживачів комунального підприємства за місцем реєстрації дитини - вжити заходів щодо збереження житла та ніяких дій (реєстрації, зняття з реєстрації) без дозволу органу опіки та піклування не здійснювати.

Службою у справах дітей проводиться робота по виявленню нерухомого майна у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюється контроль за оформленням спадщини на їх ім‘я. У разі надходження інформації про наявність у дитини майна, комісією здійснюється його обстеження, складається опис, ініціюється питання про призначення опіки над майном. Протягом  2015 року, згідно з розпорядженнями Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації,  призначено опіку над майном 5 дітей-сиріт. 

Під постійним контролем перебуває питання вчасної постановки на квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які на час виникнення обставин, що призвели до втрати дітьми батьків, не мали впорядкованого житла. По досягненню дітьми відповідного віку службою направляється до відділу обліку та розподілу житлової площі клопотання щодо постановки їх на пільгову квартирну чергу. Протягом 2015 року на зазначений облік було поставлено 2 дітей відповідної категорії.

На кінець року на квартирному обліку перебувало 32 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, та особи з їхнього числа.

Щорічно працівниками служби здійснюються обстеження житлово-побутових умов дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського піклування, які перебувають на обліку в службі у справах дітей, кандидатів в опікуни,

піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, усиновлювачі. Так, протягом 2015 року здійснено 402 таких обстеження.

Окрім вичерпних заходів по дотриманню житлових та майнових прав дітей, які перебувають на обліку в службі, здійснюється захист відповідних прав та інтересів дітей, мешканців району. Протягом року працівниками служби в цілому здійснено 618 обстежень житлово-побутових умов дітей, поставлено на контроль в житлово-експлуатаційних організаціях району 40 квартир, розглянуто 141 питання щодо надання дозволу на укладання угод, які зачіпають майнові або житлові права та інтереси дітей (у задоволенні 7 заяв відмовлено з метою недопущення ураження прав та інтересів дітей), відмовлено за 10 зверненнями відділу державної виконавчої служби Солом’янського районного управління юстиції у м. Києві щодо надання дозволу на реалізацію житла боржника.

Всього за звітний період в інтересах дітей подано до суду 14 позовів (6 судом задоволено, 8 перебувають на розгляді), взято участь у 947 судових засіданнях.

Протягом 2015 року розглянуто та надано обґрунтовані відповіді на 1205 звернень громадян і 3715 листи органів державної влади, закладів та установ, підприємств та організацій різних форм власності.

Службою і надалі будуть вживатись всі необхідні заходи, в межах визначеної компетенції, щодо якнайкращого дотримання та захисту прав та інтересів дітей, формування у них здорового і соціально-позитивного способу життя.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена