КМДА Київська міська державна адміністрація


8 лютого 2016

Український фільм «Полон» презентували в Солом’янському районі

Український фільм «Полон» презентували в Солом’янському районі

6 лютого у кінотеатрі «Супутник» відбулася презентація і перегляд українського фільму «Полон» («Captum», режисер – Анатолій Матешко), який представили минулого року на Кіноринку Каннського кінофестивалю.  Презентували ідею створення фільму виконавці головних ролей – народні артисти України Остап Ступка та Лариса Руснак, продюсер фільму Антон Сладкевич.

Продюсер фільму, актор Антон Сладкевич підкреслив, що сюжет стрічки заснований на реальних подіях. «Фільм покликаний змусити людину зазирнути всередину себе, переглянути ставлення до багатьох речей, зняти “рожеві окуляри” і побачити те, що вона не хоче сприймати і усвідомлювати. Показати, що війна – це погано, і жодній із сторін не принесе нічого доброго», - розповів продюсер.

Стрічку знімали впродовж тижня у Київській області. Автори фільму намагалися створити притчу, осмислити тероризм і війну на персональному рівні. Для цього вдалися до латинської назви Captum і нагадали цитату із Євангеліє від Матвія: «Якою мірою міряєш, такою й тебе мірятимуть». У картині – 12 героїв, які мають власну життєву історію. Їхня кількість, а також згадана цитата з Євангеліє створює паралель з образом 12-ти апостолів. У російськомовній стрічці немає ані географічних назв, ані прив'язок до подій. За сюжетом, жінка їде визволяти свого сина з полону абстрактних людей у цивільному. Вона й сама потрапляє в полон, з якого неможливо вирватися. Демонструється фільм у чорно-білому варіанті.

У зверненні до глядачів Остап Ступка підкреслив, що фільм «Полон» – це намагання достукатися до сердець байдужих людей і нагадати про війну на Сході країни, яку не можна забувати, і вона якнайшвидше повинна закінчитися. 

«Дякувати Богові ніхто з нас не був у полоні. Але фільм – це намагання подивитися на ту проблему, яка існує в країні з мистецької точки зору. Це кіно – художній твір, який ставить запитання, а вже кожен глядач знаходить на них для себе відповіді, щось відкриває. Ми всі сподіваємося, що війна скоро закінчиться, бо ми всі цього хочемо. Фільм заснований на подіях, які відбуваються прямо зараз, але це мистецька точка зору, щоб достукатися до сердець байдужих людей”, – зазначив Остап Ступка.

Лариса Руснак під час презентації відзначила серед глядачів у залі військовослужбовців, подякувала їм і  наголосила, що для акторів це велика відповідальність, показувати фільм саме їм. «Ми робимо все, що можемо. Ми робили це з відкритим серцем і щиро. Наскільки нам це вдалося, вам судити. Але ми зробили крок. Важливо, щоб кожен у своєму напрямку робив все, що може. Як актори, ми дуже хочемо, щоб цей фільм потрапив у серця», – зазначила актриса.

Незабаром з’явиться книжка з однойменною назвою. Про відмінність книги та фільму розповів видавець Петро Мацкевич.

Ініціаторами презентації фільму «Полон» виступили Солом’янська районна в місті Києві державна адміністрація та продюсер фільму, актор Антон Сладкевич.

Нагадаємо, прокат стрічки в українських кінотеатрах стартував з 4 лютого. Світова прем’єра українського фільму відбулася на 68-му Каннському кінофестивалі. «Полон» представив Україну в Німеччині на Film Festival Cottbus і відкрив міжнародну конкурсну програму повнометражних фільмів на Міжнародному кінофестивалі в Індії. Фестивальна прем’єра стрічки відбулася на 6-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

Фотогалерея



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.