Головна  →  Новини  →  9 грудня 2013

У столиці відзначили 100-річчя з дня народження видатного українського вченого і геніального кардіохірурга Миколи Амосова

У столиці відзначили 100-річчя з дня народження видатного українського вченого і геніального кардіохірурга Миколи Амосова

6 грудня 2013 року виповнилося 100 років з дня народження символа епохи, легенди вітчизняної науки, геніального хірурга, основоположника серцевої хірургії, медичної та біологічної кібернетики в Україні, письменника і громадського діяча Миколи Михайловича Амосова.

З цієї нагоди в приміщенні Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації на високому рівні пройшли міжнародна конференція Асоціації серцево-судинних хірургів України, кардіохірургів Європи та США та спільна ювілейна сесія Загальних зборів Національної академії наук та Національної академії медичних наук України за участю представників влади.

Під час засідань з вітальними словами виступили Міністр охорони здоров’я України член-кореспондент НАМН України Раїса Богатирьова, Президент Національної академії медичних наук України академік НАМН України Андрій Сердюк, Президент Асоціації серцево-судинних хірургів України академік НАН та НАМН України Геннадій Книшов також прозвучали вітання від керівництва країни. Наприкінці заходів відбулося вручення премії НАН України імені М.М. Амосова.

Приємним подарунком для присутніх стала трансляція документального фільму про життя і творчість академіка М.М. Амосова.

Окрім цього, 6 грудня відбулося урочисте покладання квітів на могилу Миколи Амосова на Байковому кладовищі.

Микола Михайлович Амосов – взірець гуманізму і високої моралі, видатний кардіохірург, дослідник, вчений, філософ, письменник, суспільний діяч, популяризатор науки і здорового способу життя. Засновник української кардіохірургії і біокібернетики. Автор новаторських методик наукового пізнання фундаментальних основ розвитку суспільства, біологічних систем, особистості людини, медицини і здорового способу життя,  кардіоторакальної хірургії.

Автор багатьох популярних книг про здоров’я. Людина, яка поставила на собі «експеримент з омолодження». Видатний дослідник з різносторонніми інтересами, Микола Амосов одним з перших усвідомив необхідність союзу медицини з точними науками і створив перший в країні відділ біокібернетики.

Намагаючись осмислити весь свій життєвий досвід, він розробив не тільки модель серця і внутрішньої сфери людини, але й модель особистості, модель суспільства. Все життя Микола Амосов покладався на свій власний досвід, як справжній вчений, піддавав будь-яке твердження сумніву. Лише перевіривши те чи інше положення експериментальним шляхом, часто на своєму власному досвіді, Микола Михайлович міг з впевненістю сказати: «Згоден, це так».

У 2000 році він увійшов у першу десятку особистостей, які визначали вигляд країни у ХХ столітті, а у 2008 році співвітчизники віддали йому друге місце у списку 100 великих українців.

Постановою Верховної Ради України № 5214-VI від 6 вересня 2012 року 2013 рік в Україні оголошено роком Миколи Амосова.

Фотогалерея

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена