Головна  →  Новини  →  7 липня 2015

Відбудеться громадське обговорення щодо перейменування бібліотеки імені В.Чапаєва на бібліотеку імені І.Світличного в Солом’янському районі міста Києва

Відбудеться громадське обговорення щодо перейменування бібліотеки імені В.Чапаєва на бібліотеку імені І.Світличного в Солом’янському районі міста Києва

Відбудеться громадське обговорення щодо перейменування бібліотеки імені .В.Чапаєва на бібліотеку імені І.Світличного в Солом’янському районі міста Києва

Заклад, який пропонується перейменуватибібліотека імені В.Чапаєва (у складі Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва)

Ім’я фізичної особи, що пропонується для  перейменування закладу: пропонується присвоїти бібліотеці ім’я  І.О.Світличного.

Обґрунтування пропозиції: Світличний Іван Олексійович (1929-1992) - критик, літературознавець, поет, перекладач, член міжнародного ПЕН-клубу з 1978 року, член Спілки письменників України з 1990 року. Духовний лідер та ідеолог національно-демократичного руху 60-70- х років. Один з найактивніших розповсюджувачів самвидаву. З 1952 року жив і працював у Києві: на посадах завідувача відділу критики журналу «Дніпро», наукового співробітника Інституту літератури, Інституту філософії Академії наук України.

Світличний І.О. проживав на Солом’янці, спочатку на вулиці Волинській, потім на вулиці Івана Клименка. Його квартира завжди була штаб-квартирою руху шістдесятників, національно-демократичного руху XX століття та літературного життя. Він незмінно знаходився в центрі кожної культурної акції. У 1962-63 роках став одним із засновників Клубу творчої молоді в Києві. Одним з перших установив контакт з українською діаспорою на Заході та поширював самвидав. Світличний налагодив зв'язки з львів'янами, братами Михайлом і Богданом Горинями та іншими.

Світличний Іван був незаперечним моральним авторитетом у русі. Він дуже багато зробив для культурної інтеграції Західної і Східної України, України зі світом: як дисидент, як публіцист і як поет.

За свої переконання і громадську діяльність був двічі арештований, в 1972 році був ув’язнений на 7 років позбавлення волі в таборах суворого режиму і 5-ти років заслання. В ув’язненні був одним із лідерів табірного руху опору. Брав участь у колективних акціях протесту, тримав голодівки, відігравав провідну роль у написанні табірної хроніки і передачі її на волю. Після ув’язнення тяжко хворим повернувся до Києва.

Бібліотеки Солом’янки давно і активно цікавляться життям і творчістю нашого земляка. Підтримували зв’язки з його дружиною Леонідою Павлівною Світличною, корінною солом’янчанкою. Уроки патріотизму і мужності, історичні години, вшанування пам’ятних дат, пов’язаних з життям і творчістю Івана Світличного та інших учасників національно-демократичного руху, презентації їх творів, накопичення і популяризацію краєзнавчої інформації давно практикують бібліотеки Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району, зокрема бібліотека імені В.Чапаева. В 2015 році працівники бібліотеки упорядили і видали біобібліографічний нарис «Доброокий» - Іван Олексійович Світличний. 

Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо присвоєння юридичній особі імені фізичної особи: колектив Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району місті Києва   (протокол №1 від 26.03.2015 зборів трудового колективу)

Форма громадського обговорення: засідання круглого столу за участю колективу бібліотечної системи та користувачів бібліотек. 

Дата громадського обговорення : 02 вересня  2015 року о 10-00

Місце проведення : Бібліотека ім. Ф.Достоєвського (вул.Освіти,14)

Поштова адреса та (або) адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форму для подання пропозицій (зауважень):

Усі пропозиції та зауваження подаються в письмовій або усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає,  протягом 30 днів з дати опублікування відповідного інформаційного повідомлення за адресою: м. Київ, вул.Освіти,14,  тел. 243-74-84.  E-mail: [email protected]     

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Тел. 207-09-91, E-mail: [email protected]

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Заступник начальника управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Солом’янської райдержадміністрації- Соколова Ірина Іллівна.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання щодо перейменування бібліотеки.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена